Ciasto jedną ręką w misce

…a drugą przytrzymując dziecko na blacie albo na kuchennych kafelkach. Miałam dodawać tutaj jedynie przepisy na obiady 30-minutówki, ale kto powiedział, że nie można zjeść ciasta na obiad? No dobra, moja matka, Twoja matka i

…a drugą przytrzymując dziecko na blacie albo na kuchennych kafelkach. Miałam dodawać tutaj jedynie przepisy na obiady 30-minutówki, ale kto powiedział, że nie można zjeść ciasta na obiad? No dobra, moja matka, Twoja matka i pewnie tata Marcina też. 🤣 Na szczęście jesteśmy dorośli i nikt nam nie zabroni wyjeść pół blachy, kiedy dzieci śpią.

Wrzucam zatem przepis na ciasto szybkie, pyszne i możliwe do wykonania z dzieckiem!

Składniki na formę do zapiekanki:

  • 250 g mąki pszennej (ja użyłam krupczatki)
  • 170 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 120 g cukru (a jak macie słodkie powidła to bym dała tylko 100g)
  • Kostka 200 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów włoskich
  • Słoik powideł śliwkowych
  • Mrożone maliny albo porzeczki (kwaskowaty owoc)

Przygotowanie:

Suche składniki wrzucić do miski, wymieszać. Dodać masło. U nas rozciapciał je łapkami O., ale profesjonalnie to się chyba nożem sieka i zaczesuje w suche składniki. Dokładnie wygnieść z masłem suche składniki.

Formę do pieczenia (22×22) albo odpowiednio brytfannę do zapiekanek wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić ciastem (trochę więcej niż połowa masy).

Nagrzać piekarnik do 180st. (U mnie w trybie góra-dół+termoobieg) .

Na masę wyłożyć powidła i porozrzucać malinki inposiekane orzechy. Posypać resztą ciasta tak jak kruszonką.

Piec około 45 minut. Zagladać po 40 minutach czy się nie jara. 😃

Ciasto z powidłami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

COŚ DLA CIEBIE