…a drugą przytrzymując dziecko na blacie albo na kuchennych kafelkach. Miałam dodawać tutaj jedynie przepisy na obiady 30-minutówki, ale kto powiedział, że nie można zjeść ciasta na obiad? No dobra, moja matka, Twoja matka i
…a drugą przytrzymując dziecko na blacie albo na kuchennych kafelkach. Miałam dodawać tutaj jedynie przepisy na obiady 30-minutówki, ale kto powiedział, że nie można zjeść ciasta na obiad? No dobra, moja matka, Twoja matka i pewnie tata Marcina też. 🤣 Na szczęście jesteśmy dorośli i nikt nam nie zabroni wyjeść pół blachy, kiedy dzieci śpią.
Wrzucam zatem przepis na ciasto szybkie, pyszne i możliwe do wykonania z dzieckiem!
Składniki na formę do zapiekanki:
- 250 g mąki pszennej (ja użyłam krupczatki)
- 170 g płatków owsianych błyskawicznych
- 120 g cukru (a jak macie słodkie powidła to bym dała tylko 100g)
- Kostka 200 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g orzechów włoskich
- Słoik powideł śliwkowych
- Mrożone maliny albo porzeczki (kwaskowaty owoc)
Przygotowanie:
Suche składniki wrzucić do miski, wymieszać. Dodać masło. U nas rozciapciał je łapkami O., ale profesjonalnie to się chyba nożem sieka i zaczesuje w suche składniki. Dokładnie wygnieść z masłem suche składniki.
Formę do pieczenia (22×22) albo odpowiednio brytfannę do zapiekanek wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić ciastem (trochę więcej niż połowa masy).
Nagrzać piekarnik do 180st. (U mnie w trybie góra-dół+termoobieg) .
Na masę wyłożyć powidła i porozrzucać malinki inposiekane orzechy. Posypać resztą ciasta tak jak kruszonką.
Piec około 45 minut. Zagladać po 40 minutach czy się nie jara. 😃
